‘Soms heb je als huisarts te maken met mensen met een chronische ziekte die het niet zo nauw nemen met hun gezondheid. Wat doe je dan? Ik heb de neiging om dan uit te blijven leggen waarom het belangrijk is. Maar dat heeft vaak geen effect. In de cursus ‘Doen en Blijven Doen’ heb ik geleerd om hier anders mee om te gaan. Als je iemand echt wil helpen – en dat willen wij huisartsen en andere zorgverleners – dan moet je soms meer ingaan op de cliënt als persoon dan op zijn ziekte. Ik pas het nu toe en het werkt.

Gedragsverandering in 6 stappen

In de cursus voor de methode ‘Doen en blijven doen’ leerden we 6 stappen van gedragsverandering: open staan, begrijpen, willen, kunnen, doen en blijven doen. Die stappen helpen cliënten om aan zelfmanagement te doen. Het begint allemaal met open staan voor de ander.

Leefstijladviezen

Laatst kwam een cliënt met diabetes, hoge suikerwaarden en overgewicht op het spreekuur. Normaal gesproken sloeg hij mijn leefstijladviezen in de wind. Ik paste de techniek uit de cursus toe en vroeg: wat vind jij belangrijk in je leven? Er ontstond een totaal ander gesprek. Hij vertelde over zijn bedrijf, over zijn drijfveren. Het wonderlijke was dat we een ontspannen gesprek hadden, dat me geen energie kostte. Voorheen was ik gaan trekken en duwen. Nu kwam hij met zijn verhaal. En dat had hij zelf ook bijzonder gevonden, vertelde hij na afloop.

Drijfveren achterhalen

Op dat moment realiseerde ik me dat ik bijna vergeten ben waarom ik voor dit vak heb gekozen. Dat is omdat ik geïnteresseerd ben in mensen. Ik wil graag iemands drijfveren weten en van daaruit helpen. Maar inmiddels heb ik een enorm drukke praktijk. Ik zie cliënten met vragen waarvoor ze eigenlijk helemaal niet bij een huisarts moeten zijn. Ik verwijs mensen door naar de tweede lijn terwijl ik die ook zelf zou kunnen helpen. Daarom heb ik me aangemeld voor deze cursus. Ik wil anders omgaan met consulten en zelfmanagement op een andere manier toepassen.

De persoon centraal

Het is nu drie maanden geleden dat ik de cursus ‘Doen en blijven doen’ heb afgerond. Ik heb geleerd dat het me meer oplevert als ik achterover leun dan dat ik ga duwen en trekken. Medische doelen behalen, lukt niet altijd bij elke cliënt. Dus waarom zou ik daar mijn energie insteken? Als ik me verdiep in een persoon, begrijp ik beter waarom hij of zij keuzes maakt.

Doen en blijven doen zelf toepassen

De stappen van ‘Doen en blijven doen’ kun je ook op jezelf toepassen. Als ik tijdens een overvol spreekuur een lastige vraag krijg, heb ik een keuze. Ik heb de neiging om meteen te helpen, maar dat hoeft niet. Nu stel ik mezelf de vraag: wil ik hiervoor open staan? Zo nee, dan maak ik een nieuwe afspraak. Het geeft energie om op zo’n manier met mijn werk om te gaan.’